Boomfeestdag
Vandaag is het Boomfeestdag. Doelstelling:
“Een substantiële bijdrage aan een duurzame wereld, mede door een nauwe gemeentelijke samenwerking. Want gemeenten realiseren al jaren de doelstelling van Boomfeestdag door kinderen van basisscholen bomen te laten planten op de derde woensdag in maart en hen zo op een positieve wijze in contact met de natuur te brengen”.
Het is de bedoeling dat 200.000 bomen worden geplant en overal in het land zijn festiviteiten. Natuurbeheerders, natuurorganisaties en gemeentes, komen in de media met het ene na het andere hosanna-verhaal op de proppen. Het kan niet stuk. Met bomen ga je respectvol om, je koestert ze en laat kinderen zien hoe waardevol ze zijn.
Helaas is het niet elke dag Boomfeestdag. Het hele jaar door zingen de oorverdovende zagen in dorpen, steden, bossen en in parken. In ‘nieuwe natuur’ is plots geen plaats meer voor de vandaag oh zo geliefde boom. Kaalkap is dan ‘onvermijdelijk’. Groene straten veranderen in kale en desolate oorden. Karren vol houtsnippers gaan richting biomassaverbranders om ‘duurzame energie’ op te wekken. Het Nederlandse groen gaat letterlijk en figuurlijk in vlammen op. Met als bijkomend gevolg dat je een herfst zonder bladeren en een lente zonder fluitende vogels hebt gecreëerd. De ontbossing is anno 2017 immens groot en ons land bungelt inmiddels onderaan op de Europese lijst van bosareaal. Ook het aantal bomen is schrikbarend laag. De straten in gemeentes worden kaler, want herplant en onderhoud ‘kost geld’. Maar daar gaat het op Boomfeestdag niet om. Vandaag gaat het om onze bomen en de waarde die zij hebben. Dat is althans wat de betrokken partijen zeggen.
Er zijn tal van Europese en niet-Europese steden die investeren in boomrijke straten, parken en bossen. Mensen zijn gelukkiger, gezonder en de leefbaarheid neemt significant toe. Daarnaast zorgen bomen voor verkoeling en gaan ze overstromingen tegen. Ook spelen bomen een belangrijke rol in oplossingen met betrekking tot het energievraagstuk. De waarheid is dat het planten en behouden van een boom geld oplevert, in plaats van dat het geld kost. Desondanks is dit niet het verhaal van veel ambtenaren en natuurbeheerders. Omdat een korte termijn bezuiniging aantrekkelijk lijkt en mensen toch niet door hebben wat men kapt en (niet) herplant.
Boomfeestdag 2017 lijkt een soort van dekmantel te zijn. Uitspreken dat je groen bezig bent en het goede met bomen voor hebt. Maar de natuur (en bomen in het bijzonder) heeft niets aan windowdressing of “green washing”. Want na morgen gaan de organisaties, zoals de Staatsbosbeheer, die nu samen met al die kinderen bomen planten, de rest van het jaar weer gretig hakken en zagen. Laat deze dag de aanzet zijn tot een vergaande discussie over hoe wij allemaal – burgers en overheden – met bomen omgaan. De waarde ervan erkennen en daar naar handelen. Dan zal Boomfeestdag 2018 oprechter en feestelijker zijn.