Hoe kun je helpen?

U kunt met ons mee door te leren over de strijd tegen de voorgestelde boom kappen en bezuinigingen van groenvoorziening in uw buurt en stad. U kunt ook deelnemen aan onze Facebook pagina en ondertekenen petities om aanstaande kappen te stoppen. Ten slotte kunt u helpen om het publiek toe te lichten over de vitale en essentiële voordelen van het behouden en beschermen van gezonde bomen in uw omgeving. Het wordt tijd dat we ons meer bewust worden van de belangen van beide individuele provinciale bomen en de groter voordelen voor de samenleving van stedelijke bossen.

De klimaatverandering in combinatie met onverschillig groenbeleid bij gemeente en provincie maakt dat het hoog tijd is dat we ons met z’n allen meer bewust worden van de belangen van zowel stedelijke bomen als de grotere provinciale bossen. Door kleine dingen in je eigen omgeving te doen kun je daar een grote bijdrage aan leveren.

Word Boomwachter!

Sluit je aan bij onze Boomwachters Groningen Facebook pagina en deel de pagina en berichten er op met al je boomliefhebbede vrienden. Hoe meer mensen weten van bestaand groenbeleid en specifieke plannen, hoe effectiever we kunnen zijn in het stoppen van het onnodig kappen en snoeien van bomen. Zo help je mee om meer mensen bewust te maken van het belang van het behoud van gezonde bomen in je omgeving. Ook kun je petities ondertekenen om  aanstaande bomenkap tegen te houden.

Verder is het slim om jezelf te informeren over de aangekondigde kap van bomen in je buurt via bijvoorbeeld Officiële Bekendmakingen, en daar samen met buurtgenoten tegen te protesteren.

Maak bezwaar tegen de kap van belangrijke bomen

Hoe houd jezelf op de hoogte welke bomen gekapt worden of wat moet je doen als je een markering (stip) op een boom ziet?

1. Kijk op de websites van de overheid – Officielebekendmakingen.  Hier kunt u aanmelden voor wekelijks aankondigingen over bomenkappen. U kunt ook hier https://www.overheid.nl/overuwbuurt of https://www.oozo.nl kijken en zoek d.m.v. de postcode en zoekterm ‘bomen’.

Er zijn 3 opties:

A. Melding kapvergunning is aangevraagd

B. Melding dat er een kapvergunning is verleend

C. U kunt niets vinden over de bomen

>> Lees verder over de stappen die je kunt ondernemen


Boomwachters Groningen bescherm onze bomen

Wordt lid van de werkgroep

Je kunt natuurlijk ook actief worden bij de Boomwachters werkgroepen en deel jouw eigen expertise. Stuur dan een mailtje naar info@boomwachtersgroningen.nl en we nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Maak je eigen tuin en wijk groenen en boomvriendelijker

Je kunt ook beginnen bij je eigen tuin of balkon: maak je tuin groener en natuurlijker voor een grotere biodiversiteit in jouw buurt. Een organisatie die daar actief mee kan helpen is is Operatie Steenbreek. En je kunt je straat groener maken door een geveltuin te laten aanleggen door de gemeente. Een simpel telefoontje naar de gemeente kan daarvoor zorgen. En vraag dan of je buren ook mee willen doen. Als iedereen zo’n steentje (of eigenlijk plantje) bijdraagt wordt Groningen een stuk groener.

Verspreid onze flyers

Je kunt ook ons helpen door het verspreiden van onze flyers zoals “10 voordelen van bomen”. Hier kun je een kopie vinden en afdrukken:

Je kunt ook informatie over de waarden van bomen verspreiden via deze flyers over een boomvriendelijke tuin te delen vooral als je ziet dat een boom op de kap lijst staat of dat tegels vormen de meerderheid van een tuin in jouw buurt:

TEGELS IN UW TUIN flyer

BOMEN IN UW TUIN flyer

Teken onze petities

Gemeente en provincie Groningen: Kappen met kappen.
Stop de #ontgroening van Groningen
Gemeente en Provincie Groningen: Kappen met kappen. Stop de #ontgroening van Groningen

Beste bomenliefhebbers, teken deze petitie als je – net als veel andere inwoners van Groningen – vindt dat er een einde moet komen aan de grootschalige bomenkap die plaatsvindt in de stad en Provincie Groningen. De kap van bomen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Bomen zullen terechtkomen in biomassacentrales als wij er niet tegen in opstand komen.

Teken Brazilië – stop de apocalyps van het Amazonewoud

2019 | Het is verschrikkelijk. Een half MILJARD bomen zijn het afgelopen jaar verloren gegaan in het Amazonewoud. Op dit moment overwegen een aantal voorvechters van het Amazonewoud in het Braziliaanse congres om de bescherming van het gebied te verruimen. En inheemse groepen roepen op tot internationale druk om het regenwoud te helpen redden.
Laten we als burgers een massale steunbetuiging opbouwen en samen opstaan voor het Amazonewoud. Teken de petitie ‘Brazilië: stop de apocalypse van het Amazonewoud’