Hoe kun je helpen?

Je kunt ons meehelpen door oog en oor te zijn in jouw buurt of wijk als het gaat om voorgenomen bomenkap of bezuinigingen van de groenvoorziening. Je kunt ook deelnemen door ons te volgens op Facebook en door onze petities tegen bomenkap te ondertekenen. Ten slotte kunt je helpen om je omgeving uit te leggen over de vitale en essentiële voordelen van het behouden en beschermen van gezonde, volwassen bomen. Het wordt tijd dat we in deze tijd van klimaatverandering ons meer bewust worden van de belangen van zowel individuele stadsbomen als provinciale bomen en bossen. Door kleine dingen in je eigen omgeving te doen kun je daar een grote bijdrage aan leveren.

Doneer een bedrag

Om onze plannen mogelijk te maken hebben wij geld nodig. Regelmatig roepen wij juridische ondersteuning in voor bezwaarprocedures tegen het kappen van bomen. We merken dat het lastig procederen is tegen de overheid en moeten daarom kennis ‘inkopen’ om goed beslagen ten ijs te komen. Daarnaast is het soms nodig om een ‘second opinion’ te laten uitvoeren bij bomen die door de gemeente of provincie aangemerkt worden als ziek of gevaarlijk. Of dat wij onderzoek laten doen naar groepen bomen. De onafhankelijke experts die van ons de opdracht krijgen om dit te doen vragen hiervoor een vergoeding. Daarnaast organiseren wij excursies en webinars. Financiële ondersteuning is dan ook zeer welkom. Onze bankgegevens zijn:
Rekening NL74 TRIO 07 88 95 84 88
Ten name van Stichting Boomwachters Groningen

Hartelijk dank!

Word Boomwachter

Sluit je aan bij onze Boomwachters Groningen Facebook pagina en deel de pagina en berichten met al je boomliefhebbede vrienden. Hoe meer mensen weten van het groenbeleid en specifieke plannen, hoe effectiever we kunnen zijn in het stoppen van het onnodig kappen en snoeien van bomen. Zo help je mee om meer mensen bewust te maken van het belang van het behoud van gezonde bomen in je omgeving. Ook kun je petities ondertekenen om  aanstaande bomenkap tegen te houden.

Verder is het slim om jezelf te informeren over de aangekondigde kap van bomen in je buurt via bijvoorbeeld Officiële Bekendmakingen, en daar samen met buurtgenoten tegen te protesteren.

Maak bezwaar tegen de kap van belangrijke bomen

Hoe houd je jezelf op de hoogte welke bomen gekapt worden of wat moet je doen als je een markering (stip) op een boom ziet?

1. Kijk op de websites van de overheid – Officielebekendmakingen.  Hier kunt u aanmelden voor wekelijks aankondigingen over bomenkappen. U kunt ook hier https://www.overheid.nl/overuwbuurt of https://www.oozo.nl kijken en zoek d.m.v. de postcode en zoekterm ‘bomen’.

Er zijn 3 opties:

A. Melding kapvergunning is aangevraagd

B. Melding dat er een kapvergunning is verleend

C. U kunt niets vinden over de bomen

>> Lees verder over de stappen die je kunt ondernemen


Boomwachters Groningen bescherm onze bomen

Wordt lid van een werkgroep

Je kunt natuurlijk ook actief worden in een Boomwachters werkgroep en jouw expertise delen. Je bent van harte welkom! Stuur een mailtje naar info@boomwachtersgroningen.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Maak je eigen tuin en wijk groenen en boomvriendelijker

Je kunt ook beginnen bij je eigen tuin of balkon: maak je tuin groener en natuurlijker voor een grotere biodiversiteit in jouw buurt. Een organisatie die daar actief mee kan helpen is is Operatie Steenbreek. En je kunt je straat groener maken door een geveltuin te laten aanleggen door de gemeente. Een simpel telefoontje naar de gemeente kan daarvoor zorgen. En vraag dan of je buren ook mee willen doen. Als iedereen zo’n steentje (of eigenlijk plantje) bijdraagt wordt Groningen een stuk groener.

Verspreid onze flyers

Je kunt ook ons helpen door het verspreiden van onze flyers zoals “10 voordelen van bomen”. Hier kun je een kopie vinden en afdrukken:

Je kunt ook informatie over de waarden van bomen verspreiden via deze flyers over een boomvriendelijke tuin te delen vooral als je ziet dat een boom op de kap lijst staat of dat tegels vormen de meerderheid van een tuin in jouw buurt:

TEGELS IN UW TUIN flyer

BOMEN IN UW TUIN flyer

Teken onze petities

Petitie: Stop schadelijk snoeien van bomen in Groningen

Gemeente en provincie Groningen: Kappen met kappen.
Stop de #ontgroening van Groningen
Gemeente en Provincie Groningen: Kappen met kappen. Stop de #ontgroening van Groningen

Beste bomenliefhebbers, teken deze petitie als je – net als veel andere inwoners van Groningen – vindt dat er een einde moet komen aan de grootschalige bomenkap die plaatsvindt in de stad en Provincie Groningen. De kap van bomen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Bomen zullen terechtkomen in biomassacentrales als wij er niet tegen in opstand komen.

Teken Brazilië – stop de apocalyps van het Amazonewoud

2019 | Het is verschrikkelijk. Een half MILJARD bomen zijn het afgelopen jaar verloren gegaan in het Amazonewoud. Op dit moment overwegen een aantal voorvechters van het Amazonewoud in het Braziliaanse congres om de bescherming van het gebied te verruimen. En inheemse groepen roepen op tot internationale druk om het regenwoud te helpen redden.
Laten we als burgers een massale steunbetuiging opbouwen en samen opstaan voor het Amazonewoud. Teken de petitie ‘Brazilië: stop de apocalypse van het Amazonewoud’