17 jan 2025
Kristin McGee
Boomwachters Groningen heeft verschillende berichten ontvangen over bomen die in hun buurten zijn gekapt zonder de juiste vergunningen die zijn aangevraagd en gepubliceerd. Dit is problematisch omdat het een gebrek aan zorgvuldigheid van de gemeente aangeeft. Bovendien geeft het feit dat er meer bomen illegaal worden gekapt ook een signaal af dat dit is toegestaan en zonder boete is verwijderd. Omdat we nu een boombedekkingspercentage van minder dan 12% hebben, vermindert het verwijderen van volwassen of zelfs kleinere bomen de voordelen die deze bomen bieden, zoals leefgebied voor lokale vogels en insecten, vermindering van luchtvervuiling, verkoeling, waterfiltratie en CO2-reductie.
Een recent geval betreft het project om het perceel tegenover de Petersenschool (Rummerinkhof 8) in Haren te slopen en opnieuw op te bouwen. Bewoners werd beloofd dat het omliggende groen en de bomen niet zouden worden verwijderd, maar de afgelopen maanden, sinds november 2024, zijn veel bomen en groene gebieden vernietigd, inclusief twee gezonde eiken. Hier zijn enkele foto’s van deze gebieden (voor en na):
Voor sommige van deze bomen was een vergunning nodig, omdat hun diameter groter was dan 20 centimeter.
Nog andere locaties waren onderhevig aan illegale boomkap, zoals de voortijdige verwijdering van 10 potentiële monumentale bomen tegenover de Woonschepenhaven in Groningen. Bewoners dienden een bezwaarschrift in en een voorlopige voorziening, maar de aannemer wilde niet wachten en kapte alle bomen gewoon om. Dergelijke schaamteloze minachting voor de regels komt steeds vaker voor, deels vanwege de lakse reactie van de gemeente.
Een andere zorgwekkende trend is de publicatie van massale vergunningen voor bomen op veel locaties. Hierdoor kunnen bewoners niet gemakkelijk zien welke bomen zijn uitgekozen om te verwijderen of te toppen. Hier is een voorbeeld, waarbij 72 bomen uit de hele gemeente in één vergunning worden verpletterd. Wij zijn van mening dat dit het doel van boomvergunningen ondermijnt, waarbij bewoners volledig geïnformeerd moeten worden en inspraak moeten hebben in de toekomst van hun lokale bomen en groene ruimtes.
Kennisgeving aanvraag omgevingsvergunning reguliere procedure, het vellen van 72 bomen, het kandalaberen van 4 en het knotten van 6 bomen , Stadspark 3, 9727 KG Groningen, Vossenlaan 19, 9751 GD Haren.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-296789.html
Wij hebben contact opgenomen met de gemeente om te vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen zijn. In de tussentijd kunt u ook contact opnemen met de gemeente en om uitleg vragen voor deze langdurige schade aan onze groene ruimten in Haren en daarbuiten in Groningen.