Raad debat over de APVG-regels met betrekking tot een kapvergunningen – Woensdag 25 november 2020 om 20:00u

DOE MEE> Woensdag om 20:00u organiseert de Raad een open debat over de huidige APVG-regels met betrekking tot het toekennen van een kapvergunningverzoek. De huidige criteria zijn ernstig verouderd en houden zelfs geen rekening met de klimaat- en omgevingswaarden van bomen in hun verschillende maten en mate van vitaliteit. Wij vinden het niet langer acceptabel dat bomen niet worden gemeten op ten minste deze twee fundamentele criteria – biodiversiteit en klimaatcriteria zoals C02, zuurstof, stikstoffiltratie, en fijnstoffiltratie. Deze zijn allemaal meetbaar met programma’s als iTreeTools of de Bomenmonitor van Cobra Groen. In veel steden over de hele wereld maken deze metingen standaard onderdeel uit van alle afwegingen bij aanplant en kap zoals in Utrecht.

Verder hopen we dat een veel zorgvuldiger en ethischer beheer van het vergunningsproces wordt ge├»nitieerd aangezien momenteel vrijwel elke vergunningaanvraag voor kap wordt aangevraagd (98%!). Dit houdt in dat de huidige afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving (VTH) louter fungeert als een agent voor stadsuitbreiding en -ontwikkeling en niet als een die tot doel heeft bestaande bomen te behouden en te beschermen, met name de bomen die het meest waardevol en kwetsbaar zijn voor verwijdering binnen bouwprojecten. Daarom hebben we nieuwe criteria bedacht die testen op de werkelijke waarden van bomen en niet alleen op de bestaande en oppervlakkige of zelfs belachelijke redenen die momenteel worden gebruikt, zoals een boom die “te veel schaduw” geeft enz. Kom naar het digitale debat als je ook idee├źn hebt of kritiek wilt uiten op basis van je ervaringen of observaties van het verzorgen en kappen van bomen bij jou in de buurt.

Mail dan de griffie (griffie@groningen.nl) om een inspreekmoment aan te vragen voor het punt Harmonisatie APVG regels vellen van een houtopstand om 20:00u. We hopen je daar online te zien.

Politieke woensdag 25 november agenda

De baten van bomen. Resultateten van i Tree Eco van Nederland