Protestdemonstratie tegen bomenkap op Akerkhof – 10 november 2018 – 13:30

Partij voor de Dieren organiseert zaterdag as. protestdemonstratie tegen geplande bomenkap op Akerkhof 10 november 13:30

De Partij voor de Dieren organiseert zaterdag 10 november een protestactie tegen de door dit college geplande bomenkap op het A-kerkhof. Lijsstrekker Kirsten de Wrede zal aldaar vanaf 13:30 spreken over het grote belang van een ommekeer in ons denken over ecologie. Daarnaast zal de Wrede informatieborden onthullen over de grote waarde van bomen voor het stedelijk klimaat. De partij roept alle bewoners van de stad Groningen op om mee te demonstreren.

De Partij voor de Dieren is fel tegen de kap. Kirsten de Wrede noemt bomen een asset, waar we de waarde onvoldoende van inzien. “De gevestigde politieke partijen blijven maar doorgaan met het vernietigen van de leefwereld van dieren en die van onszelf. Juist in deze tijd waarin de klimaatverandering zo duidelijk is, zouden we ons moeten realiseren dat er bomen bij moeten in de stad in plaats van dat we bomen gaan kappen!” De Wrede benadrukt dat bomen CO² absorberen, grondwater vasthouden en fijnstof opnemen. Daarnaast hebben bomen een onmiddellijke, positieve uitwerking op mensen: de nabijheid van bomen doet je bloeddruk dalen, versterkt je immuunsysteem en werkt stress verlichtend. Daarnaast hebben bomen natuurlijk een zeer belangrijke functie als habitat voor dieren en insecten.

Het huidige college, dat bestaat uit PvdA, Groenlinks, D66 en VVD, heeft deze zomer een plan naar voren gebracht voor de herinrichting van het Akerkhof. Onderdeel van deze plannen is het kappen van twee eiken, één iep, één kastanje, één linde en een es. De Partij voor de Dieren fractie in de gemeente heeft een motie tegen de geplande kap ingediend op 28 maart 2018, waarin de partij benadrukte dat de ecologische waarde van het Akerkhof door de plannen alleen maar slechter wordt. De motie werd slechts gesteund door 100%Groningen, CDA en Stad%Ommeland. Tegen stemden GroenLinks, PvdA, VVD, D66, CU, Student&Stad en SP.

 

 

Aanpak ring-zuid gaat door ten koste van 1300 bomen

IMG_5083 3 2

Deze boom bij het ARZ (Aanpak Ring Zuid) kantoor (Verlengde Meeuwerderweg 11) ter Groningen is versierd met strikken om aandacht te krijgen voor deze grote boom plus ongeveer 1300 (of 838 volgens deze bomeneffectanalyse gedateerd 4 jan 2017) andere bomen die de overheid wil kappen voor de nieuwe Rijksweg. De Bomen Ridders Groningen vinden dat dit plan niet goed uitgewerkt is wat betreft de negatief invloed op bomen in het Sterrebos, bij De Papiermolen, in Helpman, op de Helperzoom en in de Wijert waar allerlei bomen gekapt zullen worden.

This is one of the most beautful trees that will be cut - a true monument
This is one of the most beautful wingnut (Vleugelnoot) trees that will be cut – a true monument

 

Helperzoom en Helperbrink
Helperzoom en Helperbrink
IMG_5063
Helperzoom
IMG_5071
In de buurt van de Papiermolen
IMG_5073
De Bomen bij het Gomarus College die gekapt zullen worden
IMG_5055
Bomen op de helperzoom die gekapt gaan worden

IMG_5069